Vochtige kruipruimte oorzaken
Een vochtige kruipruimte kan vele oorzaken hebben, wat zijn de meest voorkomende?

Een vochtige kruipruimte kent vele problemen. De meest voor de hand liggende is: LEKKAGE VAN LEIDINGEN!
Controleer daarom altijd eerst uw leidingwerk en afvoerbuizen.
Een handige tip!
"zet al de kranen enkele uren dicht, ook die van de cv. Ketel en kijk of de water meter niet veranderd."
De kleine aanwijzer geeft al beweging bij het druppelen van een leiding, binnen enkele minuten.
Scheur in afvoerbuizen!
U afvoerbuizen in de kruipruimte worden constant blootgesteld aan wisselende temperaturen. Op den duur zal de buis dit niet meer aan kunnen en gaan scheuren, bij lijm verbinding of bochten. Ook kan het voorkomen dat de temperatuur tot onder het vriespunt zakt. En uw afvoer, kapot vriest.
Dit gaat vaak gepaard met stank overlast. Ook een duidelijk teken is vaak: een kring vormige natte plek op het zandbed van de kruipruimte.
Schimmels door vochtige kruipruimte!
Bij het langdurig aanhouden van vochtproblemen in de kruipruimte door lekkages of afvoer problemen ontstaan er schimmels en optrekkend vocht van uit de kruipruimte. Nog niet te praten over het onnodig betalen en weg gooien van zuiver drinkwater.

Hoog staand grondwater peil.
Een ander veel voorkomend probleem is, een hoog grondwater peil. In veel gevallen komen wij op locatie aan en zien in de directe omgeving een sloot of kanaal. Dit geeft ons een goede indicatie van het grondwaterpeil, vaak treffen wij een zeer natte kruipruimte bodem aan. Een goed werkende kruipruimte ventilatie is hier vereist. Maar alleen het plaatsen van kruipruimte ventilatie is meestal niet voldoende. Hier is het tevens plaatsen van bodemfolie een aanvulling als oplossing van het vochtprobleem. Een bodemfolie sluit de bodem af en voorkomt zo, dat vocht uit bodem van de kruipruimte nog kan verdampen in de kruipruimte. Op deze manier kan de kruipruimte ventilatie beter zijn werk doen. Deze hoeft alleen nog maar vocht wat condenseert vanaf de muren af te voeren.
Doorslaand vocht en optrekkend vocht.
De kruipruimte is gemaakt om te dienen als buffer voor vocht en koude. Maar dermate huizen ouder worden verliezen de bouwmaterialen fundamentele waarde. Zo beginnen voegen te lekken en worden stenen poreus. Zie het als een spons: zet je deze recht op in een plas met water zuigt de spons het water op tot aan boven aan. Dit gebeurt ook met slechte stenen, deze zuigen zichzelf vol tot boven uw vloer. De stenen boven de vloer zijn vaak wat beter omdat deze worden geventileerd door de buitenlucht. Door goed te ventileren kunt u dit verschijnsel voorblijven. Maar begint u er pas aan op het moment dat het vocht al boven de begane grondvloer zichtbaar wordt? Is het in de meeste gevallen onvermijdelijk dat de muur vanaf buiten moet worden afgesloten van vocht, en bij slechte voegen renovatie en of impregneren onvermijdelijk blijkt.
Tip:
"wacht niet tot u een vochtprobleem heeft, maar zorg dat uw kruipruimte optimaal is ingericht en juist wordt geventileerd"
Zo bespaart u op dure renovaties en verbouwingen. Het is beter te voorkomen dan te genezen. Ook overlast van schimmels is niet goedkoop, om deze te laten verwijderen. En schimmels zijn zeker niet goed voor de gezondheid!
